Atkamentesítés

atkamentesítés, matrac, kanapé, kárpit tisztítás

Mi is az atka allergia pontosan?

Allergiás vagyok a porra – legtöbbünk általában ennyivel el is rendezi a dolgot. Sokan úgy gondolják, hogy a lakás padlóján, a bútorokon időről-időre megjelenő, szabad szemmel is jól látható por okozza az allergiát, így egy jó alapos takarítással meg is szabadulhatnak a tüneteiktől, holott a helyzet ennél jóval bonyolultabb.

Hiszen nem a por, hanem a velünk élő, szabad szemmel nem látható élőlények jelentik az igazi problémát az allergiás, asztmás emberek számára. Az egyik gond az atka (poratka) mikroszkopikus méretűre feltöredezett, levegőbe jutó beszáradt széklete, a másik pedig a matracban, kárpitban, szőnyegben elhalt atka elszáradt, elporladt maradványa.

Az atka tehát velünk él. Kedveli a meleg, párás környezetet, ezért az otthonainkban kedvező feltételeket találnak. A házipor atka fő tápanyagforrása az emberi hámszövet, a köröm, a szőr, de ugyanúgy kedvelik az állati szőröket és tollakat, ezért a legnagyobb mennyiségben az ágyban, matracban, kárpitozott bútorokban és szőnyegekben fordulnak elő.

atka allergia, atkamentesítés, matrac kezelés
atka, allergia, atkamentesítés, matrac kezelés

Mit okoz az atka?

Az atka ürülékével elsősorban a légútjaink találkoznak, így allergiás nátha, asztma alakulhat ki. Érzékeny személyeknél a házi porral való érintkezés, vagy annak belégzése az orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását (a pollenallergiához hasonlatos tüneteket, mint erős könnyezés, szemvörösség, -viszketés, orrfolyás, -dugulás, -viszketés, tüsszögés, szájpadviszketés) idézheti elő. Később száraz, majd erőltetett köhögés jelentkezik, illetve a hörgők görcséből adódóan légúti elváltozások, nehézlégzés, fulladási roham, asztma alakulnak ki.

A kelletlen panaszok felerősödhetnek a téli időszakban, egyrészt mert a legtöbben több időt töltenek a lakásukban, másrészt a magasabb belső páratartalom is kedvező feltételeket biztosít az atka elszaporodásához.

A másik jelentős találkozási felületünk a bőrünk, ahol csalánkiütés és különféle ekcémás elváltozás jelentkezhet, vörös, sokszor száraz felületű foltok formájában. A tünetek többsége jellemzően éjszaka, illetve hajnalban jelentkezik, köszönhetően annak, hogy a legtöbb allergén az ágyneműben található, és alvás során találkozik bőrünk a bőrtünetek okozóival.

Amit talán még Ön sem tud:

A kutyáknál is komoly gondot jelent az atka allergia!

Bizony a házi kedvenceink is szenvednek allergiától. A kutyáknál a bolhaallergia után a belégzéses (atópiás) allergia a leggyakoribb típus. Itt a problémát – éppúgy mint az embereknél – a belélegzett allergén okozza. Ezek az atka, a különféle hámképletek (emberi, kutya-, macska-, toll- illetve gyapjú-) melyek a matracokban, szőnyegekben, bútorokban találhatóak, valamint a pollenek (pázsitfűfélék, gyomnövények, fák virágpora). Szerencsés esetben “csak” pollenallergiáról beszélünk, hiszen az pár hétig, hónapig keseríti meg a kutyánk életét, de pl.: emberi hámképlet vagy atka túlérzékenység esetén a tünetek egész éven át jelen vannak (aszezonális).

A probléma azonos arányban fordul elő a hím és nőstény kutyák között. Zömmel 1 éves kor után jelenik meg, de sokszor még a 3 év feletti állatoknál is kialakulhat. Vannak genetikailag veszélyeztetettebb fajok, náluk sokkal gyakoribb az előfordulás (golden és labrador retriever, általában a terrierek, schnautzer, Shar Pei, boxer, bulldog, magyar vizsla, puli, pumi, dalmata, német juhász, szetterek, uszkárok, dobermann, mopsz és spániel).

Mik az atka allergia tünetei?

A legfőbb jellemző az erőteljes viszketésérzet és állandó vakarózás. Ennek enyhítése érdekében a kutya a bútoroknak vagy a falnak dörgölőzik, pofáját a szőnyegbe dörgöli és testének bizonyos részeit, főleg mancsait folyamatosan nyalogatja, rágcsálja. Sajnos ezzel csak nő a baj, gyulladások figyelhetőek meg a mancsok, hónalj és lágyék, combhajlat területén. Az esetek közel felében különböző fülproblémák is kialakulnak. Ennek legsúlyosabb formája a fülgyulladás

kutya allergia, atka
atkamentesítés azonnal Pécs, Baranya

Matracok, ágyak, kanapék atkamentesítése

 Az atkamentesítést minden olyan potenciálisan veszélyes helyen elvégezzük, ami az atka élőhelye lehet. Ezek a:

  • matracok
  • kanapék, ágyak
  • szőnyegek.

Sokan azzal hibáznak, hogy úgy vélik elég a matracokat kitisztítani, a többit majd megoldja a sima porszívó. Sajnos nem! Az allergiás tünetek nem szűnnek, amíg teljesen fel nem számoljuk a forrásukat, ehhez pedig egy mezei porszívó kevés.

A matracok, ágyak, kanapék atkamentesítését egy speciális, kimondottan erre a célra kifejlesztett géppel végezzük. A RayClean egy szabadalmaztatott technológia, mely szárazon végzi el a kezelést. Mindenképpen javasoljuk ezután a nedves tisztítást is, hiszen a matrachuzatok vagy nem, vagy csak nagyon nehezen levehetőek. Ebben a fázisban az egyéb szennyeződésektől is megtisztítjuk a kezelt felületet (kávé és egyéb foltok, zsír, stb.). A kezelés végén kérhető egy speciális szer, mellyel a kezelt felületet bepermetezve tartósan biztosítjuk az atkamentes környezetet.

Bővebb információt a Technológia fülön az Atkamentesítés pontban talál!

További információ a házipor atkákról itt!

A szolgáltatás meg tudja rendelni online itt: Atkamentesítés, matrac tisztítás, fertőtlenítés

 Amennyiben érdeklődik az atkamentesítésről, az atkákról, a matrac kezelésről, kérem az alábbi linken írjon nekünk:

atka allergia, poratka, kezelés, mentesítés
steril szoba kialakítás, ózonos kezelés

...a biztosabb gyógyulásért!

Kérem töltse ki az alábbi űrlapot,

vagy hívjon bizalommal:

+36 30 207 4867

Adatvédelmi irányelveink megtekintéséhez klikkeljen ide!

Kárpittisztítás folteltávolítás Pécs

Fertőtlenítés, atkamentesítés, matractisztítás, kárpittisztítás, szőnyegtisztítás, steril szoba

Magánszemélyeknek, közületeknek!

Steril Otthon - Pécs